Bloedend hout voorkomen en stoppen
Leestijd: 1 minuut 07-10-2021
Leestijd: 1 minuut 07-10-2021
Je hoort weleens dat hout kan gaan bloeden. Dat klinkt een beetje raar, vind je niet? Want hoe kan hout nou bloeden? En kunnen alle soorten hout gaan bloeden? Welke houtsoorten hebben hier last van, maar belangrijker: hoe voorkom je het en hoe los je het op? Dat gaan we je in deze blog rustig uitleggen.
Bloedend hout wordt veroorzaakt door de activering van kleurstoffen in onbehandeld hout. Deze kleurstoffen worden geactiveerd als er (watergedragen) verf over onbehandeld hout wordt aangebracht. Dat komt doordat bepaalde (kleur)stoffen oplosbaar zijn in water, wat dus gebeurd als je een product op waterbasis aanbrengt zoals acrylverf, latex en krijtverf. Deze (kleur)stoffen trekken op na het aanbrengen van het watergedragen product. Feitelijk komen ze dus omhoog, waardoor het gaat ‘’bloeden’’. Deze (kleur)stoffen blijven continue omhoog trekken, waardoor je telkens vlekken blijft zien. Het heeft dus ook geen zin om meerdere lagen aan te brengen, omdat dit proces zich opnieuw zal blijven herhalen.
Nee, niet alle houtsoorten zullen gaan bloeden. Een goed voorbeeld van een houtsoort die juist wel veel bloedt is merbau. Maar ook meranti, teak, mahonie, kerving, iroko, afzelia etc. bloeden regelmatig. Daarnaast zijn ook underlayment, OBS en spaanplaat echte kanshebbers! Als je op deze (onbehandelde) houtsoorten watergedragen verf aan gaat brengen, dan is de kans dus groot dat het hout gaat bloeden. Met name wanneer je lichte kleuren gaat gebruiken, zal het effect van het bloeden het grootst zijn.
De enige goede oplossing om het bloeden van hout te voorkomen of op te lossen, is door het aanbrengen van een isolerende laag. Deze laag zorgt ervoor dat het bloeden stopt, zodat de (kleur)stoffen niet meer omhoog kunnen trekken. Er zijn meerdere producten mogelijk. Vaak adviseren wij om een watergedragen product te nemen zoals de Sikkens Rubbol BL Isoprimer. Dit is een watergedragen isolerende primer voor binnen en buiten. Je kunt ook een laag terpentine gedragen verf aanbrengen over het oppervlak, alleen is dit niet altijd gewenst. Terpentine gedragen verf zorgt ervoor dat de (kleur)stoffen niet geactiveerd worden, waardoor er dus geen bloeding optreedt. Het grote nadeel, is dat terpentine gedragen verf niet kan wordt overgeschilderd met watergedragen verf. Dit is voor veel mensen een reden om dan een goede isolerende primer te gebruiken die op waterbasis is.
Vond je deze blog interessant en wil je meer weten hoe je vlekken kunt behandelen? Wij hebben ook een blog geschreven over nicotinevlekken. Wellicht vind je dat ook interessant!