Wat is een goede verflaagdikte
Leestijd: 1 minuut 16-09-2021
Leestijd: 1 minuut 16-09-2021
Het aanbrengen van de juiste laagdikte is erg belangrijk. Met name omdat dit de droging en het uiteindelijke resultaat bepaald. Je wilt natuurlijk niet te weinig aanbrengen, want dat zorgt voor een slechte dekking. Maar juist teveel laagdikte aanbrengen zorgt voor ‘’zakkers’’ en zorgt voor een lelijk aangezicht.
Per type verf kan de laagdikte verschillen. Dit heeft met de eigenschappen van de verf te maken. Ieder type verf is uniek en bestaat uit een unieke samenstelling van stoffen. Denk eraan dat er een verschil is tussen droge laagdikte en natte laagdikte. In de kenmerkenbladen van de producten staat altijd de hoeveelheid natte laagdikte die je aan moet brengen. Dit kun je meten met een laagdiktemeter, wat ook weleens een verf dikte meter wordt genoemd. De natte verflaag zal drogen, waardoor je uiteindelijk de droge laagdikte van de verf krijgt.
Laatdikte van verf wordt uitgedrukte in µm. µm staat voor micron. Hoe dik is een verflaag?
Laagdikte bij terpentine gedragen verf
Natte laagdikte in µm: 60
Droge laagdikte in µm: 40
Laagdikte bij watergedragen verf
Natte laagdikte in µm:100
Droge laagdikte in µm: 35
Zoals je kunt zien moet je watergedragen verf dus altijd dikke opzetten. Deze zal uiteindelijk veel verder ”terug drogen” in vergelijking met terpentine gedragen verf.
Wij hebben op onze productpagina’s bij ieder type verf een link geplaatst naar het kenmerkenblad. Hierop is te lezen wat de laagdikte voor die verf moet zijn.
Nu je weet hoeveel laagdikte je moet aanbrengen, wil je natuurlijk ook weten hoe je dit kunt controleren. Hiervoor zijn zogenaamde laagdiktemeters ontwikkeld. Met deze handige tool kun je heel eenvoudig de aangebrachte laagdikte testen en weet je dus of je goed zit. Handig toch?
Nog enkele tips:
Bij watergedragen verf moet je jezelf inbeelden dat je echt een volle, vette laag verf om zet. Belangrijk is altijd om 1 keer te strijken en daarna 1 keer afstrijken. Vervolgens moet je de laag met rust laten. Watergedragen verf zal vanzelf terug drogen naar de gewenste laagdikte.
Bij verf op terpentine basis is het belangrijk dat je enerzijds niet te dik op zet en anderzijds niet te schraal op zet. Dompel de kwast dus goed in de verf, strijk af en rond ervoor dat de druppels niet gaan lekken. Het doel is om geen zakkers te krijgen. Wanneer dit wel zo is, dan is de natte laagdikte te hoog. Een te hoge laagdikte zal ook problemen geven met droging, waardoor de verf kan gaan rimpelen. Dit proces wordt ook wel schroeien genoemd. Lees er hier meer over.