Welke muurverf is geschikt voor buiten?
Leestijd: 2 minuten 06-05-2021
Leestijd: 2 minuten 06-05-2021
Voor de buitenmuur kies je muurverf voor buiten. Deze verven hebben een hoge duurzaamheid en zijn bestand tegen de weersinvloeden. Er zijn meerdere verfsoorten voor buiten. Van het merk Sigma raden wij de Facade lijn en de Sigmatex Superlatex aan. Als je liever Sikkens neemt, kies dan voor de Topcoat lijn of de Sikkens Alphatex IQ lijn. Deze soorten muurverf behoren tot de beste soort buiten muurverf.
Jazeker, dat is het. Ten eerste is het belangrijk dat muurverf voor buiten bestand is tegen slijtage door weersinvloeden, zoals wind, water en zand. Bij een buitenmuur verven komt meer kijken dan het verven van een binnenmuur. De zon is verantwoordelijk voor de verkleuring van de muur, daarnaast zorgt vorst ervoor dat er scheurtjes kunnen ontstaan in de muur. Daarnaast wil je natuurlijk gewoon dat de buitenmuur verf in optimale conditie blijft en er goed uitziet.
Muurverf heeft verschillende eigenschappen die ervoor zorgen dat de muur beschermt blijft. Een voorbeeld hier van is dat muurverf elastisch kan zijn. Dit zorgt ervoor dat de verf eventuele scheurtjes kan opvangen. Een ander voorbeeld is dat de muurverf dampremmend kan zijn. Dit zorgt ervoor dat vochtdampen niet door de muur heen trekken. Dit is met name geschikt voor lagere gelegen delen van de muur. Dit is immers de plek waar vocht zich ophoopt en naar binnen wil. Weer een ander prachtig voorbeeld is een muurverf die zelfreinigend is. Dit is ideaal als je veel mos aanslag hebt op de gevel. Dit type verf zorgt voor een verminderde vuilaanhechting en houdt je muurtje dus schoon. Het wonder achter dit type muurverf is nanotechnologie. Hele kleine deeltjes in de verf zorgt ervoor dat vuil, dat zich aan wil hechten, geen schijn van kans krijgt. Ooit gedacht dat er in verf zoveel technologie kon zitten?
Voordat je jouw buitenmuur gaat verven is het handig om te weten in welke kleur je de beste verf voor buiten wilt hebben. Kies je bijvoorbeeld voor buitenmuurverf in het grijs? Of ga je je buitenmuur wit verven? Bij Onlineverf.nl kunnen wij uw muurverf voor buiten in alle kleuren mengen. U heeft de keuze om bijvoorbeeld een witte muurverf voor buiten te nemen in een RAL kleur, Flexa kleuren of een andere kleur uit de kleurenwaaier.
Hieronder zullen we een aantal muurverven gaan bespreken met de daarbij behorende eigenschappen. Dan wordt het duidelijk wat de beste verf voor buiten is, en welke het beste bij jou past.
Dit is de meeste gebruikte muurverf voor de buitenmuur. Deze matte muurverf is op waterbasis en is van goede kwaliteit. De buitenlatex is geschikt voor minerale ondergronden zoals beton, metselwerk, pleisterwerk, schuurwerk en gipskartonplaten. Hierdoor kan je uitstekend een bakstenen muur verven buiten. Het voordeel van deze verf voor de buitenmuur is dat hij gemakkelijk verwerkbaar is, waterdamp doorlatend is en niet vergeelt. Daarnaast heeft de Sigmatex Superlatex schrobklasse 1, wat inhoud dat de muur goed te reinigen is na het aanbrengen van de verf. Ook heeft deze buitenlatex minimale vuilaanhechting waardoor deze verf tot de beste muurverf voor buiten behoort. De muurverf is naast de matte variant ook te verkrijgen als zijdeglans afwerking.
Deze muurverf is ongeveer gelijk aan de muurverf hierboven. Dit is ook een watergedragen matte buitenmuurverf die erg weervast is. Het voordeel van deze muurverf voor buiten is dat hij weinig vuilaanhechting heeft en er een beschermende verffilm ontstaat na het aanbrengen. De muurverf is geschikt voor winddroog beton, gasbeton, schuurwerk, metselwerk, pleisterwerk en oude intacte verflagen. De verf is ook niet vergelend, dus dat is ideaal voor de buitenmuur. Ook heeft de Sikkens Alphatex IQ schrobklasse 1, waardoor de muur goed reinigbaar is na het aanbrengen van de verf. Ook is deze muurverf te verkrijgen in een zijdeglans variant. Tip: bovenstaande muurverven kunnen voorbehandeld worden met de Sikkens Alpha Aquafix. Dit is een watergedragen voorstrijkmiddel dat gebruikt wordt voor het voorstrijken van minerale ondergronden. Dit middel zorgt ervoor dat de muur ‘’gefixeerd’’ wordt. Dit betekent dat de ondergrond wordt ‘’vastgezet’’, wat voorkomt dat de onderlaag afbrokkelt of loslaat. Als er al een muurverf op de buitenmuur zit, dan is het niet nodig om de Sigmafix te gebruiken.
De Sigma Facade Topcoat Matt is een watergedragen matte muurverf voor buiten. Deze duurzame gevelverf is ook geschikt voor beton, metselwerk, cellenbeton, pleisterwerk en cementgebonden plaatmateriaal. De verf heeft een perfect buitenduurzaamheid en is regendicht. Ook heeft de verf een minimale vuilaanhechting. Dat is erg handig als je last hebt van aanslag en/of mos op de muur. De Façade Topcoat is een ijzersterke muurverf en is bijvoorbeeld ook sterker dan de Sigmatex Superlatex of de Sikkens Alphatex IQ. Naast de Topcoat Matt, heb je ook een zijdeglans variant: Sigma Facade Topcoat Satin.
Dit is een watergedragen zelfreinigende muurverf met NPS technologie. Dit betekent dat er minimale vuilaanhechting ontstaat aan de muur. De verf is van de hoogste kwaliteit en is extreem duurzaam. Het zorgt er tevens voor dat de kleur op de muur behouden blijft. Ook is de verf goed regendicht, dus dat beschermt de muur nog eens extra. De Sigma Façade Topcoat Self-Clean Mat kan worden aangebracht op metselwerk, beton, pleisterwerk en cementgebonden plaatmateriaal.
Tip: bovenstaande verfsoorten voor buiten kunnen het beste voorbehandeld worden met Sigma Façade Primer Aqua. Deze dekkende watergedragen vermindert de zuigende werking van de ondergrond en brengt een eerste laag aan op de muur. Het is een kostenbesparende verf want de afwerkende muurverf is duurder dan een primer.
Het gebruik van de juiste roller is erg belangrijk. Voor de buitenmuur adviseren wij de Progold Verfroller Proflor. Deze roller is speciaal geschikt voor gestructureerde ondergronden en kenmerkt zich door de hoge verfopname en goede afgifte van verf. Om het je nog makkelijker te maken hebben we een werkschema opgesteld. Hierin staat stap voor stap hoe je de buitenmuur kan schilderen. Lees hem hier! Neem voor verdere vragen contact op.