Waarom droogt verf niet
Leestijd: 1 minuut 12-08-2021
Leestijd: 1 minuut 12-08-2021
Stel: je bent lekker aan het schilderen en je hebt net de eerste laag verf erop zitten. Je zit lekker in de flow en denkt ''Ik maak liever de klus vandaag af.'' De vraag die je dan gaat stellen is: Wanneer is deze laag droog en wanneer kan ik de volgende laag aanbrengen? Naast deze vraag heb je vast nog andere vragen over bijvoorbeeld het schuren van de verflaag en de hoeveelheid verf die je aan moet brengen.
Voor het drogen van verf zijn verschillende factoren van belang. Daarnaast scheelt het nogal welk type verf je gebruikt. Er zit namelijk een groot verschil tussen de droogtijden van muurverf en de droogtijden van lakverf. En binnen de groep lakverf zit er weer verschil tussen verf op waterbasis en verf op terpentinebasis. Wel kunnen we je vertellen welke eigenschappen er nodig zijn voor het drogen van verf.
Ten eerste is het belangrijk dat de omgevingstemperatuur op orde is. In de regel geldt dat verf het beste verwerkt kan worden tussen de 10 en 30 graden, waarbij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden echt optimaal is. Bij deze temperaturen droogt de verf op de juist snelheid en is er qua temperatuur geen probleem met de droging
Tip: Lees ook dit blog over schilderen bij hoge temperaturen.
Dan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid op peil is. Luchtvochtigheid heeft namelijk grote invloed op de droging van verf. Zo wordt bijvoorbeeld aangeraden om niet te schilderen als de luchtvochtigheid boven de 85% is. Als dat wel zo is, dan heb je kans op condensvorming op de verflaag. De verse verflaag blijft dan te nat, waardoor droging niet mogelijk is.
Vervolgens is de laagdikte erg belangrijk. Het is per type verf afhankelijk wat de laagdikte moet zijn. Belangrijk is om je daaraan te houden. Zo moet bijvoorbeeld de laagdikte van terpentinegedragen verf minder dik zijn dan die van watergedragen verf. Kijk altijd goed op de etiket wat de laagdikte moet zijn. Als je namelijk teveel laagdikte aanbrengt, droogt de verf te langzaam, wat weer voor problemen kan zorgen. Een te hoge laagdikte i.c.m. een te hoge temperatuur is helemaal funst. Het bovenste laagje zal dan snel drogen, maar de onderliggende verf droogt niet of heel langzaam. Je blijft dan zitten met veel ellende, want de niet droge laag zal er toch af moeten. Je kunt dan vervolgens helemaal opnieuw beginnen met schilderen.
De bovengenoemde tijd is de droogtijd die nodig voor het aanbrengen van de twee laag verf. Je ziet dat er nogal wat verschil zit tussen de verschillende soorten verf. Zo kun je watergedragen verf sneller overschilderen dan verf op terpentinebasis. Echter heeft watergedragen verf dan weer veel langer nodig voordat de laag helemaal uitgehard is. Dit kan soms tot wel twee weken duren. Bij terpentinegedragen verf duurt het volledig uitharden een stuk korter, zo'n twee dagen. Let op: dit is ook afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte.
We zeiden het al aan het begin van dit blog; Je bent lekker aan het schilderen en denkt, ''Ik pak nog even snel die tweede laag mee. Dan ben ik ervan af. '' Maar dat is niet altijd een goed idee als je de droogtijden niet respecteert. Zoals al vaker genoemd is de droging van verf afhankelijk van verschillende factoren. De droogtijden die we hierboven noemen zijn dan ook als richtlijn. Je kunt zelf gemakkelijk testen of de verf droog is, door er voorzichtig met je vinger overheen te gaan. Als de verf niet meer afgeeft en amper plakt, dan is de verf klaar voor de volgende laag. Als de verf nog wel afgeeft en erg plakt, wacht dan nog even met de tweede laag.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf. Het gevolg is dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Daarbij duurt het dan echt lang voordat de hele laag droog is en dat wil je niet.
Ons advies is om, nadat de eerste laag voldoende droog is, de verflaag even te matteren met een Siavlies sponsje. Met dit sponsje schuur je eigenlijk niet echt, maar matteer je de verflaag. Op een heel voorzichtige manier zorg je dus voor een betere hechting tussen de bestaande en de nieuwe verflaag. Er wordt ook weleens gezegd dat het niet nodig is om te schuren als je twee lagen op één dag aanbrengt, maar wij vinden dat dit wel zinvol is. Onze bijna 40 jaar aan schilderervaring heeft bewezen dat dit nuttig is.
De droging van een verflaag gaat volgens vaste stappen. Het kan echter wel zo zijn dat de fasen bij de ene verf veel sneller gaan dan bij de andere verf. Muurverf bijvoorbeeld kan heel snel droog zijn, terwijl verf op terpentinebasis juist veel langer nodig heeft. Bij deze laatstgenoemde kun je de stappen ook beter volgen.