Welke verf gebruik ik voor welke ondergrond?

Voordat je je wilt gaan schilderen, is het belangrijk om de ondergrond te beoordelen. De ondergrond is namelijk de basis voor je schilderwerk en bepaald ook in hoge mate het resultaat van het schilderwerk. Goed schilderwerk is namelijk afhankelijk van de staat van de ondergrond. Heb je een ondergrond die verrot of beschadigd is? Dan is het zaak dit eerst aan de te pakken. Maar voordat je dit kunt beoordelen, moet je natuurlijk eerst bekijken wat het type ondergrond is.

Welke type ondergronden kennen we?

In de basis is het eigenlijk erg simpel. Je hebt grofweg 4 typen ondergronden:

1. Hout Hout is wel het meest bekende stukje ondergrond is is nagenoeg in ieder huis aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan houten deuren, kozijnen, keukenkastjes en zelfs plafonds. De meeste verf die verkocht wordt is ook nog steeds gericht op houtwerk. Zo zijn nagenoeg alle lakverven geschikt voor hout. Houtwerk komt voor aan de binnenzijde en de buitenzijde van een woning.


2. Steenachtig Een steenachtige ondergrond is natuurlijk ook niet weg te denken in een woning. Zo zijn de muren en de plafonds nagenoeg allemaal van steen/beton. Deze ondergrond is voor veel mensen herkenbaar en is te bewerken met muurverf. Naast muurverf is er ook plafondverf op de markt, maar dit is eigenlijk gewoon muurverf. Het voordeel van plafondverf is dat er vaak extra eigenschappen zijn toegevoegd, zodat je minder snel strepen op het plafond krijgt.

3. Metaal Metalen ondergronden worden steeds meer in woningen gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan zijn metalen kozijnen. Dit is een trend die de laatste tijd in steeds meer woning optreedt. Metaal geeft een moderne en industriële look.

4. Kunststof Een kunststof ondergrond is vooral bekend van de kunststof kozijnen. Dit is sinds een jaar of 10 een trend in de woningmarkt. Men pretendeert dat kunststof kozijnen duurzamer zijn dan hout en dus geen onderhoud nodig hebben. Echter is dat door de jaren heen niet bewezen. Ook kunststof heeft onderhoud nodig.

De staat van de ondergrond is belangrijk

Nu we de belangrijkste ondergronden kennen is het noodzakelijk om naar de staat van de ondergrond te kijken. Per type ondergrond zijn er verschillende indicatoren die duidelijk maken dat er iets mis is. Om het overzichtelijk te houden hebben we opnieuw een opsomming gemaakt per type ondergrond en hier de belangrijkste informatie ingezet:

1. Hout Het beoordelen van de staat van het houtwerk kan op verschillende manier. Ten eerst is het belangrijk om te controleren of er geen houtrot aanwezig is. Dit kun je het makkelijkste controleren door te testen of het houtwerk niet zacht is. Door met een priem eerst voorzichtig in het houtwerk te prikken, kun je voelen of het houtwerk zacht is, of dat het zelfs helemaal rot is. Als je houtrot constateert, zorg dat dat je met een verfkrabber alle rotte delen verwijdert. Zorg er ook voor dat je de delen rondom het houtwerk goed verwijdert. Als je dit niet doet, zullen de bacteriën zich alsnog gaan verspreiden en kun je opnieuw last krijgen van houtrot. Na het verwijderen van de houtrot kun je het hout impregneren en gaan vullen met een houtrotvullerTipLees hier alles over houtrot.

2. Steenachtig Om een steenachtige ondergrond goed te kunnen beoordelen is het handig dat de muur of het plafond goed schoon is. De buitenmuur kun je het beste afspuiten met een hogedrukreiniger. De binnenmuren en plafond kun je het beste afnemen met een harde borstel en heet water. Nadat de muur schoon is, kun je deze controleren op afbrokkelde en/of loszittende delen. Dit wijst erop dat de ondergrond niet meer helemaal goed is. Als de ondergrond beschadigd is, is het noodzakelijk deze eerst te repareren. Dit kun je doen met een reparatiemiddel voor steen. Je hebt hiervoor een simpel vulmiddel die je snel kunt aanbrengen. Maar heb je echt grote gaten in de muur, dan moet je een vulmiddel gebruiken die je zelf kunt aanmaken. 

3. Metaal Kenmerkend voor ''schade'' aan een metalen ondergrond is corrosie. Dat betekent simpel gezegd dat metaal gaat roesten. Als metaal aan het roesten is, moet je dit ook ten alle tijden behandelen. Doe je dit niet? Dan zal de corrosievorming zich door blijven zetten. Wil je alles weten over hoe je roest behandeld en verwijdert? Lees dan dit blogTip: Heb je aluminium en wil je dat onderhouden? Lees er alles over!

4. Kunststof Ondanks dat men jarenlang heeft gepretendeerd dat kunststof niet kapot kan gaan en dus ook niet behandeld hoeft te worden, krijgen wij steeds meer aanvragen hieromtrent. Kunststof kan na jaren van invloeden van buitenaf zeker wel gaan ''werken''. Hierdoor wordt de kunststof laag aangetast, waardoor onderhoud noodzakelijk is. TipLees dit blog over het schilderen van kunststof.

Welke verf gebruik ik voor welke ondergrond?

Nu we alles weten of het herkennen en het repareren van de ondergrond, is het belangrijk te weten welke producten je kunt gebruiken. Ook in dit kopje maken we weer gebruik van een opsomming van de soorten ondergronden om het overzichtelijk te houden:

1. Hout Om een goede basis te leggen voor het schilderwerk van hout gebruiken je eigenlijk maar 1 product: een grondverf voor hout. De termen grondverf en primer worden vaak door elkaar gehaald. Echter betekenen beide gewoon hetzelfde. Wil je alles weten over grondverf voor hout en de types die je moet gebruiken? Hier staat alles heel uitgebreid omschreven. Voor het afschilderen van dit oppervlak kun je een lakverf op waterbasis of terpentine basis gebruiken. Zie hier een overzicht van de soorten. Belangrijk! Maak een onderscheid tussen watergedragen en terpentine gedragen verven. Deze kunnen in bijna alle gevallen niet over elkaar namelijk! Lees hier wat er wel en niet kan.

2. Steenachtig Bij een steenachtige ondergrond, zoals een muur of een plafond, is het belangrijk om het oppervlak voor te strijken. Een andere benaming hiervoor is ook wel: fixeren. Dit betekent het ''vastzetten'' van de ondergrond. Door het fixeren/voorstrijken van de ondergrond voorkom je dat de verf die je aanbrengt in de muur trekt. Een steenachtige ondergrond heeft namelijk de eigenschap om vloeistoffen op te nemen. Dat wil je natuurlijk niet, want als de verf in de muur trekt krijg je ook nog eens vlekken. Dus denk eraan: ga je een muur schilderen en is deze nog niet eerder behandeld? Gebruik dan een fixeermiddel zoals Sigmafix Universal of Sikkens Alpha Aquafix. Met name bij nieuw gestucte muren is het noodzakelijk om te fixeren! Tip: Ga je je plafond schilderen? Lees hier hoe je een streeploos resultaat krijgt. Voor het afschilderen van dit type oppervlak kun je een muurverf of plafondverf gebruiken.

3. Metaal en kunststof We nemen metaal en kunststof nu even samen. Waarom? Omdat je voor deze beide ondergronden dezelfde primer nodig hebt. Je gebruikt namelijk een multiprimer om metaal en kunststof te voorzien van de juiste behandeling. Een multiprimer is een grondverf die geschikt is voor meerdere ondergronden, zoals dus metaal en kunststof. Het afschilderen van dit type oppervlak kan met een lakverf. Belangrijk: als je een waterdragen multiprimer neemt, kies dan ook een watergedragen aflak. Dit geldt ook voor terpentine gedragen producten.