Stappenplan
Je wilt een keer die oude deur voorzien van een nieuw likje verf. Of dat tuinhuisje, die al een aantal jaren staat te verkleuren in de zon. Zo is er voor alles wel een opknapbeurt te verzinnen, maar hoe ga je te werk? Wat heb je allemaal nodig en hoe begin ik met schilderen? Vaak is het ook de tijd en moeite die je erin moet stoppen wat je weerhoudt om daadwerkelijk te gaan verven. Maar geloof ons, wanneer je eindelijk de stap gaat maken, en je hebt de kwast in de hand, dan is het alle tijd en moeite waard.
Op deze overzichtspagina hebben wij allemaal verschillende klussen op een rijtje gezet met daarbij een stappenplan die specifiek voor die bepaalde klus is bedoeld. Zo is er voor elke verfklus een ideaal stappenplan!
Direct naar:
Wat heb je nodig om te verven?
Om te beginnen met het verven heb je altijd een aantal zaken nodig. Natuurlijk verschilt het per klus welke kwast, roller, afplaktape of verf je nodig hebt. Maar wij hebben voor jou de producten op een lijstje gezet die je bij vrijwel iedere klus nodig hebt:
- Grondverf. Als je een bestaande verflaag wilt overschilderen is vaak alleen opschuren en ontvetten nodig. Hiervoor hoef je dus niet per se eerst grondverf te gebruiken. Mocht je toch wat beschadigingen zien, is een laag grondverf wel handig.
- Afplaktape om het gebied wat je wilt verven af te plakken.
- Een kwast voor de lastig bereikbare plekken en om langs de afplaktape te verven
- Rollers voor het overige gedeelte van het schilderwerk
- Verfrol beugel voor de rollers.
- Een verfbakje voor de verf, of een verfemmer voor de grotere verfklussen.
- Afdekfolie om jouw vloer of meubels mee af te dekken.
- Een ontvetter, om al het schilderwerk van tevoren schoon te maken. Wij adviseren om St. Marc Allesreiniger te gebruiken.
- Schuurpapier of schuurpads. Dit zorgt ervoor dat de grondverf beter hecht op het houtwerk en dat de aflaklaag beter hecht op de grondverf.
- Kit, dit wordt gebruikt voor het afdichten van voegen, naden, kieren en scheuren.
- Eventueel: een vulmiddel en plamuurmes om beschadigingen in de muur of kozijnen te repareren.
Hoe verf ik...: binnen
Binnen zijn er ontzettend veel verschillende dingen die opnieuw geschilderd kunnen worden. Binnenshuis wordt het meest gebruik gemaakt van verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Deze verf is reukloos en vergeelt minder snel dan verf op terpentinebasis.
Let wel goed op dat je de goede verf bestelt, want voor elke klus is weer een ander soort verf bestemd. Zoals voor een houten deur of kozijn is houtlak op waterbasis het beste. Bekijk ons assortiment houtverf hier! Voor het schilderen van een muur heb je natuurlijk muurverf nodig. Wil je een badkamermuur of een andere vochtige ruimte verven? Dan bestaat hiervoor speciale schimmelwerende verf. Hieronder lees je wat je allemaal binnen kunt schilderen en er staat een linkje die naar een stappenplan gaat.
Hoe verf ik...: buiten
Voor buitenwerk kun je een onderscheid maken tussen twee soorten werkzaamheden. verven of beitsen. Het verschil tussen deze twee? Met het beitsen van hout breng je een transparante of dekkende laag aan om vezels te beschermen tegen de weersomstandigheden en om het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. In tegenstelling tot vernis en lak, ook wel verf genoemd, dringt beits gedeeltelijk in het hout. Daarnaast heeft beits ook regelmatig een transparante kleur. Na het aanbrengen van een transparante beits blijft de structuur van het hout zichtbaar.
Buitenverf heeft het over het algemeen zwaarder te verduren dan binnenverf. Daarom is buitenverf vaak op terpentinebasis. Je wilt natuurlijk niet dat je een net geverfde deur na één regenbui alweer opnieuw kan schilderen. De terpentinebasis zorgt er voor dat de verf buiten tegen alle weersomstandigheden bestemd is.
Ook hierin zijn weer verschillende soorten verf te onderscheiden. Je hebt speciale houtverf voor buiten, maar ook muurverf speciaal bedoeld voor een buitenmuur. Hieronder wordt uitgelegd wat je allemaal buiten kunt schilderen en er staat een linkje die naar een stappenplan gaat.